Снимка БулфотоОбезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото Рабиша подадоха

...
Снимка БулфотоОбезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото Рабиша подадоха
Коментари Харесай

Над 100 мъртви шарани изплуваха в езерото Рабиша

Снимка Булфото

Обезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото Рабиша подадоха риболовци и хора от село Рабиша. Необичайното събитие е видяно от фенове рибари на 25 и 26 май, които виждат измрели огромни шарани, измежду които доминира женския шаран, от 1,5 до 10-12 кг. Изброените мъртви риби са над 100, пише bulnews.bg.

Кметът на село Рабиша Диляна Костова получава голям брой сигнали и алармира институциите. Вследствие на това е осъществена незабавна инспекция от екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана, взаимно с Регионална лаборатория - Монтана към Изпълнителна агенция по околна среда. На място е установено, че локални риболовци са забелязали от към седмица към 15 броя едри мъртви риби - само и единствено от типа шаран, с величина от 2 до 5 кг. Водата на язовира е бистра и транспарантна, без съществуване на неприятни миризми и забележими следи от замърсяване. Взета е водна проба за разбор, като полевите измервания са в нормите. “ - се споделя в бюлетина на Регионална инспекция за опазване на околната среда -Монтана.
" Констатирани са единствено шарани, без друга дребна риба, което съгласно мен изключва бракониерски разновидности с ток, тъй като се унищожава и друга риба, те не могат да изберат единствено шарана, което е доста необичайно. Звъннахме на ИАРА и те споделиха, че ще прегледат случая и ще открият какво е. Местните хора споделят, че всяка заран по 10-15 шарана водата изхвърля. Честно казано над 100 бройки са. В множеството случаи са женски. Дали е обвързвано с размножителния интервал, тъй като този размножителен интервал беше доста чудноват, не можа хайверът да се хвърли обикновено, може би от секване на времето, за мен най-правилното е, в случай че се вземе риба и се изследва. ", изясни рибарят Светослав Димитров, който е мощно смутен от нарушеното екологично положение на сладководното езеро Рабиша.
Подобен развой в подобен огромен мащаб не е следен. Местните хора се надяват това да е  вид на натурален асортимент на рибата и да е обвързвано с размножителния интервал и отслабената им имунна система.
От областната дирекция по сигурност на храните- Видин ни дадоха отговор, че мъртвата риба е изпратена в лабораторията на Централния Ветеринарен Медицински Институт  в София и до два дни се чакат резултати от проучванията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР